ANAMUR’DA MUZ TARIMININ COĞRAFİ ESASLARI / The Geographical Foundations of Banana Production in Anamur

Yaşar GÖK, Serhat ZAMAN
2.280 1.071

Öz


Özet:

Anavatanı Güneydoğu Asya ülkeleri olan muz, çok eskiden beri dünyanın bir çok bölgesinde üretilmektedir.

Türkiye’deki muz üretimi ise, 1930’lu yıllardan sonra başlamıştır. Muz, Akdeniz bölgesinin çok sınırlı bir bölümünde ve beşeri müdahalelerle yetiştirilebilmektedir. Bu yetişme alanlarından biri de, Anamur’dur.

Toros dağlarının kuzey rüzgarlarına karşı korunaklı bir noktasında bulunduğundan, nispeten uygun sıcaklık şartlarına sahiptir. Bu nedenle, Türkiye’de muz tarımı denilince ilk akla gelen yerlerden birisi de Anamur’dur.

Anamur’daki muz üretimi her geçen yıl biraz daha artmaktadır. 1969 yılında sadece 1000 ton olan üretim, 2002 yılında 40.000 tona yaklaşmıştır. Ancak, üreticilerin bazı sorunları bulunmaktadır. Bu sorunların çözümlenmesi halinde, üretimin daha da artacağı tahmin edilmektedir.

Abstract

The banana of which motherland is Southeast Asia has been widely produced all over world. Banana production, in Turkey, has started after 1930s. The banana can be produced in a limited area of the mediterranean region and with human manipulation. One of these production areas is Anamur. Since it is located on a sheltered point towards the northern winds of the Taurus Mountains and has relatively appropriate weather conditions. That is why, one of the best known places as for the banana production in Turkey is Anamur. Banana production in Ananmur has been increasing day by day. While the amount of banana in 1969, was just 1000 tons, in 2002 it has nearly reached 40 000 tons.

But the producers have some problems. In case those problems are solved, it is estimated that the production rate will increase.


Tam metin:

PDF




http://dergipark.ulakbim.gov.tr/ataunidcd/