Çanakkale Boğazı’nda Entegre Multitrofik Akvakültür Sistemlerde Akdeniz Midyesi (Mytilus galloprovincialis Lamarck, 1819) Yetiştiriciliği Üzerine Bir Ön Çalışma/A Preliminary Study on Mediterranean Mussel (Mytilus galloprovincialis Lamarck, 1819) Culture

Harun Yıldız, Sefa Acarlı, Selçuk Berber, Pervin Vural, Fettah Gündüz
2.201 909

Öz


Özet: Bu araştırma, Ağustos 2011-Ağustos 2012 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi'nin Çanakkale Boğazı'nda bulunan ağ kafes ünitesinde yapılmıştır. Ortalama 12.03 mm boyundaki midyelerin bir yıl sonra 44.23 mm boya ulaştıkları, spesifik büyüme oranının en fazla olduğu dönemin Eylül ayı olduğu tespit edilmiştir. Yüksek büyüme oranları elde edilmesinde ortamdaki seston mikta-rının, özellikle de ortalama 8.54 mg-1'lik partiküler organik madde miktarının belirleyici bir etken olduğu görülmüştür. Levrek (Dicentrarchus labrax L.1758) yetiştiriciliği yapılan bir ünitede yapılan bu araştırmada, balık-akdeniz midyesi entegre sistemlerinin bu bölge için Akdeniz midyesi büyüme performanslarını arttıran önemli bir faktör olduğu sonucuna va-rılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Büyüme oranı, Mytilus galloprovincialis, entegre sistem, Çanakkale Boğazı


Anahtar kelimeler


Büyüme oranı, Mytilus galloprovincialis, entegre sistem, Çanakkale Boğazı

Tam metin:

PDF

Referanslar


Casalduero, F.G. 2001. Bioindicators. Tools fort he impact assessment of aquaculture activities on the marine communities, CIHEAMFAO, 55: 147-157.

Chan, G. L. 1993. Aquaculture, ecological engineering: lessons from China. Ambio, 22: 491- 494. Chatterji, A., Ansari, J. A., Ingole, B. S. ve Parulekar, A. H. 1984. Growth of green mussels, Perna viridis L., in a seawater circulation system. Aquaculture, 40: 7-55.

Cheshuk, B. W.,Purser G. J. ve Quintana, R. 2003. Integrated open-water mussel (Mytilusplanulatus) and Atlantic salmon (Salmo salar) culture in Tasmania, Australia. Aquaculture, 218: 357– 3

Cook, E. J.,and Black, K. D. 2003. Early colonisation of biologica lfilters suspended in water sadja centtoca ged mariculture activity, West Scotland. Annals for Istrian and Mediterranean Studies, 13: 17-20.

Jones, T. O. ve Iwama, G. K. 1991. Polyculture of the Pacific oyster, Crassostrea gigas (Thunberg), with Chinook salmon, Oncorhynchus tshawytscha.Aquaculture, 92: 313–322.

Lander, T.,Barrington, K., Robinson, S., MacDonald, B., Martin, J. 2004. Dynamics of the blue mussel as an extractive organism in an integrated multi-trophic aquaculture system. Bulletin of the Aquaculture Association of Canada, 104: 19–28.

Mazzola, A.,Sarà, G. 2001. The effect of fish farming organic waste on food availability for bivalve molluscs (GaetaGulf, Central Tyrrhenian, MED): stable carbon isotopic analysis. Aquaculture, 192: 361–379.

Navarrete-Mier F, Sanz-Lázaro S, Marin A. 2010. Does bivalve mollusc polyculture reduce marine finfish farming environmental impact. Aquaculture, 306: 101−107

Naylor, R. L.,Goldburg, R., Primavera, J., Kautsky, N., Beveridge, M., Clay, J., Folke, C., Lubchenko, J., Mooney, J. ve Troell, M. 2000. Effect of a quaculture on World fish supplies. Nature, 405:1017–1024.

Neori, A., Chopin, T., Troell, M., Buschmann, A. H., Kraemer, G. P., Halling, C., Shpigel, M. ve Yarish, C., 2004. Integrated aquaculture: rationale, evolution and state of the art emphasizing seaweed biofiltration in modern mariculture. Aquaculture, 231: 361–391.

Peharda, M.,Zˇupan, I., Bavcˇevic´, L., Frankic´, A., Klanjsˇcˇek, T. 2007. Growth and condition index of mussel Mytilus galloprovincialis in experimental integrated aquaculture. Aquaculture Research., 28(16):1714–1720.

Robinson, S. M. C., Lawrence, J. M., Burridge, L., Haya, K., Martin, J. D., Castell, J. D. ve Lawrence, A. 2004. The effectiveness of different pigment sources in colouringthe gonads of the green sea urchin (Strongylocentrotus droebachiensis). 215-221s. In: Lawrence, J.D. (Ed.) SeaUrchins- Fisheriesand Ecology: Proceedings of the International Conference on SeaUrchin Fisheries and Aquaculture. PuertoVaras, Chile March 25-27, 2003. DEStech Publications Inc./Lancaster, PA, USA.

Sarà, G.,Zenone, A., Tomasello, A. 2009. Growth of Mytilus galloprovincialis (Mollusca, Bivalvia) close to fishfarms: a case of integrated multi-trophic aquaculture within the Tyrrhenian Sea. Hydrobiologia, 636: 129–136.

Shpigel, M. and R. Fridman. 1990. Propagation of the Manila clam (Tapes semidecussatus) in the effluent of fish aquaculture ponds in Eilat, Israel. Aquaculture, 90: 113-122.

Soto, D. &Jara, F. 2007. Using Natural Ecosystem Services toDiminish Salmon- Farming Footprints in Southern Chile. Bert, T.M. (ed.), Ecological and Genetic Implications of Aquaculture Activities. Springer, 459–475. 548s.

Stickney, R. R. ve McVey, J. P. 2002. Responsible Marine Aquaculture. CABI Publishing, 162 s. Stirling, H.P., Okumuş, İ. 1995. Growth and production of mussels (Mytilusedulis L.) suspended at salmonic ages and shellfish farms in two Scottish sea lochs. Aquaculture, 134: 193-210. Strickland, J. D. H. ve Parsons, T. R. 1972. A practical handbook of sea water analysis. Bulletin of the Fisheries Research Board of Canada, 310 s.

Vural, P. 2011. Çardak Bölgesindeki (Lapseki- Çanakkale) Akdeniz Midyesi'nin (Mytilus galloprovincialis, Lamarck, 1819) Farklı Derinliklerde Büyüme ve Yaşama Performansları. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 43s.

Yıldız, H. ve Lök, A. 2005. Çanakkale Boğazında Farklı Boy Gruplarındaki Midyelerin (MytilusgalloprovincialisLamarck, 1819) İki Değişik Sistemde Büyüme ve Yaşama Performansları. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 22 (1- 2): 69- 74.

Yıldız, H., Lök, A., Köse, A., Serdar, S. ve Acarlı, S. 2006. Çanakkale Boğazında Yavru Midyelerin (Mytilusgalloprovincialis L., 1819) Halat Sisteminde Yetiştiriciliği Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23 (1/2): 319- 322.

Yıldız, H., Lök, A., Acarlı, S., Serdar, S., Küçükdermenci, A., Berber, S. ve Vural, P. 2013. Influences of Different Collector Materials on Mediterranean Mussel, Mytilus galloprovincialis L. 1819 in theDardanelles. Marine Science and Technology Bulletin, 2(2):20-32.